Polirane.net

Полиране на фарове

полиране на фарове

Полиране на фарове на автомобила

Вашите фарове са изложени непрекъснато на екстремни условия като пътни отломки, пясък, сол, вредни UV лъчи. Поради това с течение на времето те стават мътни, матови, мъгливи или жълтеникави. Тогава ще имате нужда от надеждно полиране на фарове и ние сме тук, за да ви помогнем. Това, което предлагаме, е ефективно и дълготрайно решение.

Замъглените фарове не само отнемат от естетическата привлекателност на вашия автомобил – те също представляват опасност, като намаляват излъчването на светлина през нощта. Пожълтяващите фарове влошават способността ви да виждате, излагайки вас и всички останали в колата на опасност. За щастие, замъглените фарове се коригират доста лесно.

Какво причинява замъглените фарове?

Когато купувате автомобил за първи път, обикновено всички негови части, включително фаровете, са приятно лъскави. Няколко месеца по-късно някога блестящите фарове се заменят със замъглени фарове поради:

  • Окисляване: Повечето съвременни автомобили имат поликарбонатни пластмасови фарове. За разлика от стъклото, поликарбонатната пластмаса развива микроскопични пукнатини, които стават жълти, когато са изложени на слънчева светлина, което в крайна сметка причинява мътен или замъглен вид на фаровете.
  • Време и метеорологични условия: Въпреки че фаровете от поликарбонатна пластмаса обикновено са покрити с покривен филм, излагането на сурови метеорологични условия за дълго време кара покритието да се отлепи.
  • Водна пара: Кондензът, уловен в лайтбокса на вашия автомобил, също е често срещан виновник за затъмняването на фаровете.
  • Мръсотия и химикали: Ако сте постоянно на път, колата ви може да образува тънък слой химикал и мръсотия, причинявайки жълти фарове.

Инструкции за полиране на фарове.

Полирането на фаровете се извършва в случаи на замъгляване, пожълтяване или за отстраняване на дефекти и драскотини, произтичащи от малки аварии и инциденти.

Преди самото полиране, фаровете трябва да бъдат добре измити и подсушени.

В случай на дълбоки драскотини, фаровете трябва да бъдат свалени от превозното средство. В други случаи е достатъчно повърхностите на автомобила, прилежащи към фара (ръбове на бронята, калниците, решетката на радиатора) да бъдат покрити с хартия или маскираща лента.

Фаровете потъмняват с времетоФаровете обикновено са изградени от поликарбонат. С течение на времето силните слънчеви лъчи водят до увреждането му. Пясъкът и камъните правят микроскопични дупки в поликарбонатната повърхност, причинявайки  потъмняването им.
Решение при потъмнели фаровеЧрез полиране на фарове може да се възвърне фабричният вид на фара на цена далеч по-ниска от смяната на фара с нов. Закупуване на нови е ефективно, но не е рентабилно решение.
Полиране на фарове без подходящо почистванеШлифоването на фарове без подходящо почистване задържа замърсителите дълбоко в тяхната повърхност, което води до грапава, неравна повърхност с лоша адхезия.
Бързи (временни) корекции за полиране на фарове с паста за зъбиОсвен за миене на зъбите, пастата за зъби има 101 други приложения, включително възстановяване на фарове. Съдържа леко абразивни съставки, които разграждат окислителните замърсители по повърхността на лещите.
Смесете пастата за зъби със сода за хляб и я разтрийте равномерно върху повърхността на фара. Оставете да изсъхне и след това избършете с мека влажна кърпа. Фаровете ви ще светят по-ясно от преди и ще сте готови за следващите нощни карания.
Бързи (временни) корекции за полиране на фарове със сода за хляб и оцетИзползвайте сода за хляб и дестилиран оцет. Подобно на пастата за зъби, содата за хляб и оцетът са невероятно универсални продукти. Докато почиствате автомобилните фарове, содата за хляб разгражда замърсителите, докато оцетът ефективно премахва мръсотията.
Смесете една част сода за хляб с една част оцет, за да създадете пенлива паста. Натрийте пастата върху фаровете, оставете я да престои няколко минути и след това използвайте мека кърпа, за да я избършете. Ще имате по-блестящи фарове за нула време.
Бързи (временни) корекции за полиране на фарове с кока колаДа, правилно прочетохте – любимата напитка също може да възстанови автомобилните фарове. Съдържа фосфорна киселина, която е доста ефективна за премахване на ръжда и петна.
Вземете диетична кола (по-лесно се почиства, тъй като няма остатъци от захар) в бутилка със спрей и напръскайте разумно количество върху фаровете си. Оставете го да престои за минута и след това го подсушете с микрофибърна кърпа. Ако вашите фарове са силно окислени, може да се наложи да повторите процеса няколко пъти.

Процесът на полиране на фаровете обикновено се извършва на три етапа:

  • Първи етап. Обработка на повърхността на фаровете.

Използва се в случаи с дълбоки драскотини. Повърхността на фара се обработва с различен по вид абразивен материал (шкурка). Всеки следващ материал премахва ефектите от предишния. След последната обработка повърхността на фара трябва да бъде равномерно матова. Като цяло са достатъчни 2-3 минути за обработка на всяка позиция.

Непременно овлажнявайте с вода повърхността на фара по време на обработката (по този начин отмивате микрочастици от пластмаса и абразив).

  • Втори етап. Обработка на повърхността с полиращи пасти.

Повърхността на фара се обработва с абразивни полиращи пасти с различни способности на полиране. След обработка с пасти се отстранява матовостта, както и остатъчните малки повреди и микропукнатини.

Препоръка: за цялостна обработка се използва полираща машина и подложка от пяна гума W 7000 (200mm) / W 7006 (165mm). Повърхността на фара се обработва с равномерни застъпващи се движения.

Препоръка: за цялостна обработка се използва машина за полиране и подложка от порест каучук W 9000 (200mm) / W 9006 (165mm). Повърхността се обработва с равномерни припокриващи се движения.

  • Трети етап. Окончателно полиране на фаровете.

Защитни покрития за полиране на фарове

На този етап можете се използва мека кърпа от кадифе или микрофибърна салфетка.

Целта е да се премахнат остатъците от полираща паста и други следи от обработка. В този случай ще може да бъде оценено качеството на извършената работа и, ако е необходимо, да се повтори процедурата за полиране.

Полирането на фаровете е завършено. Остава да бъдат инсталирани фаровете на оригиналните им места, ако са били извадени от колата, или да бъде премахната лентата, с която са били облепени, за да бъде чиста колата.

Вижте повече за услугата ни полиране на джанти.

ЦениВ зависимост от състоянието на фаровете.
Ползи при полиране на фаровеПо-добра осветеност на пътя и по-добър вид.
Време за изпълнение на полиранетоДо 2 часа на фар.
Важно е да знаетеПреди процеса фаровете трябва да бъдат добре почистени.

Често задавани въпроси