Polirane.net

Полиране на фарове

полиране на фарове

Полиране на фарове на автомобила

Вашите фарове са изложени непрекъснато на екстремни условия като пътни отломки, пясък, сол, вредни UV лъчи. Поради това с течение на времето те стават мътни, матови, мъгливи или жълтеникави. Тогава ще имате нужда от надеждно полиране на фарове и ние сме тук, за да ви помогнем. Това, което предлагаме, е ефективно и дълготрайно решение.

Замъглените фарове не само отнемат от естетическата привлекателност на вашия автомобил – те също представляват опасност, като намаляват излъчването на светлина през нощта. Пожълтяващите фарове влошават способността ви да виждате, излагайки вас и всички останали в колата на опасност. За щастие, замъглените фарове се коригират доста лесно.

Какво причинява замъглените фарове?

Когато купувате автомобил за първи път, обикновено всички негови части, включително фаровете, са приятно лъскави. Няколко месеца по-късно някога блестящите фарове се заменят със замъглени фарове поради:

 • Окисляване: Повечето съвременни автомобили имат поликарбонатни пластмасови фарове. За разлика от стъклото, поликарбонатната пластмаса развива микроскопични пукнатини, които стават жълти, когато са изложени на слънчева светлина, което в крайна сметка причинява мътен или замъглен вид на фаровете.
 • Време и метеорологични условия: Въпреки че фаровете от поликарбонатна пластмаса обикновено са покрити с покривен филм, излагането на сурови метеорологични условия за дълго време кара покритието да се отлепи.
 • Водна пара: Кондензът, уловен в лайтбокса на вашия автомобил, също е често срещан виновник за затъмняването на фаровете.
 • Мръсотия и химикали: Ако сте постоянно на път, колата ви може да образува тънък слой химикал и мръсотия, причинявайки жълти фарове.

Инструкции за полиране на фарове

Полирането на фаровете се извършва в случаи на замъгляване, пожълтяване или за отстраняване на дефекти и драскотини, произтичащи от малки аварии и инциденти.

Преди самото полиране, фаровете трябва да бъдат добре измити и подсушени.

В случай на дълбоки драскотини, фаровете трябва да бъдат свалени от превозното средство. В други случаи е достатъчно повърхностите на автомобила, прилежащи към фара (ръбове на бронята, калниците, решетката на радиатора) да бъдат покрити с хартия или маскираща лента.

Фаровете потъмняват с времетоФаровете обикновено са изградени от поликарбонат. С течение на времето силните слънчеви лъчи водят до увреждането му. Пясъкът и камъните правят микроскопични дупки в поликарбонатната повърхност, причинявайки  потъмняването им.
Решение при потъмнели фаровеЧрез полиране на фарове може да се възвърне фабричният вид на фара на цена далеч по-ниска от смяната на фара с нов. Закупуване на нови е ефективно, но не е рентабилно решение.
Полиране на фарове без подходящо почистванеШлифоването на фарове без подходящо почистване задържа замърсителите дълбоко в тяхната повърхност, което води до грапава, неравна повърхност с лоша адхезия.
Бързи (временни) корекции за полиране на фарове с паста за зъбиОсвен за миене на зъбите, пастата за зъби има 101 други приложения, включително възстановяване на фарове. Съдържа леко абразивни съставки, които разграждат окислителните замърсители по повърхността на лещите.
Смесете пастата за зъби със сода за хляб и я разтрийте равномерно върху повърхността на фара. Оставете да изсъхне и след това избършете с мека влажна кърпа. Фаровете ви ще светят по-ясно от преди и ще сте готови за следващите нощни карания.
Бързи (временни) корекции за полиране на фарове със сода за хляб и оцетИзползвайте сода за хляб и дестилиран оцет. Подобно на пастата за зъби, содата за хляб и оцетът са невероятно универсални продукти. Докато почиствате автомобилните фарове, содата за хляб разгражда замърсителите, докато оцетът ефективно премахва мръсотията.
Смесете една част сода за хляб с една част оцет, за да създадете пенлива паста. Натрийте пастата върху фаровете, оставете я да престои няколко минути и след това използвайте мека кърпа, за да я избършете. Ще имате по-блестящи фарове за нула време.
Бързи (временни) корекции за полиране на фарове с кока колаДа, правилно прочетохте – любимата напитка също може да възстанови автомобилните фарове. Съдържа фосфорна киселина, която е доста ефективна за премахване на ръжда и петна.
Вземете диетична кола (по-лесно се почиства, тъй като няма остатъци от захар) в бутилка със спрей и напръскайте разумно количество върху фаровете си. Оставете го да престои за минута и след това го подсушете с микрофибърна кърпа. Ако вашите фарове са силно окислени, може да се наложи да повторите процеса няколко пъти.

Процесът на полиране на фаровете обикновено се извършва на три етапа:

 • Първи етап. Обработка на повърхността на фаровете.

Използва се в случаи с дълбоки драскотини. Повърхността на фара се обработва с различен по вид абразивен материал (шкурка). Всеки следващ материал премахва ефектите от предишния. След последната обработка повърхността на фара трябва да бъде равномерно матова. Като цяло са достатъчни 2-3 минути за обработка на всяка позиция.

Непременно овлажнявайте с вода повърхността на фара по време на обработката (по този начин отмивате микрочастици от пластмаса и абразив).

 • Втори етап. Обработка на повърхността с полиращи пасти.

Повърхността на фара се обработва с абразивни полиращи пасти с различни способности на полиране. След обработка с пасти се отстранява матовостта, както и остатъчните малки повреди и микропукнатини.

Препоръка: за цялостна обработка се използва полираща машина и подложка от пяна гума W 7000 (200mm) / W 7006 (165mm). Повърхността на фара се обработва с равномерни застъпващи се движения.

Препоръка: за цялостна обработка се използва машина за полиране и подложка от порест каучук W 9000 (200mm) / W 9006 (165mm). Повърхността се обработва с равномерни припокриващи се движения.

 • Трети етап. Окончателно полиране на фаровете.

Защитни покрития за полиране на фарове

На този етап можете се използва мека кърпа от кадифе или микрофибърна салфетка.

Целта е да се премахнат остатъците от полираща паста и други следи от обработка. В този случай ще може да бъде оценено качеството на извършената работа и, ако е необходимо, да се повтори процедурата за полиране.

Полирането на фаровете е завършено. Остава да бъдат инсталирани фаровете на оригиналните им места, ако са били извадени от колата, или да бъде премахната лентата, с която са били облепени, за да бъде чиста колата.

Вижте повече за услугата ни полиране на джанти.

ЦениВ зависимост от състоянието на фаровете.
Ползи при полиране на фаровеПо-добра осветеност на пътя и по-добър вид.
Време за изпълнение на полиранетоДо 2 часа на фар.
Важно е да знаетеПреди процеса фаровете трябва да бъдат добре почистени.

Три основни предимства от полирането на вашите фарове

Кога е време да помислите за полиране на фарове ви

Слънцето, дъждът и снегът могат да бъдат предизвикателство за фаровете. С течение на времето вашите пластмасови капаци на фаровете ще започнат да пожълтяват и да стават мътни или мъгливи. Този вид облачен вид може да ви попречи да виждате безупречно през нощта и при лошо време. Това пожълтяване на фара всъщност е от окисление, причинено от UV светлина. Повечето фарове на нови автомобили са снабдени с покритие, което предотвратява това да се случи, но пък самото покритието се износва с годините.

Полирането на фарове предоставя редица значими предимства за безопасността и външният вид на автомобила. Времето и излагането на слънце могат да причинят окисляване и замъгляване на фаровете, което влошава видимостта и намалява ефективността на осветлението. Полирането премахва този слой от оксиди и възстановява яснотата на фаровете.

Освен подобряване на видимостта, полираните фарове поддържат естетиката на автомобила. Този процес връща оригиналния блясък и сияние на фаровете, което не само подобрява облика на превозното средство, но и увеличава неговата стойност.

Важно е също така да се отбележи, че полирането на фарове предпазва от бързо износване и осигурява по-дълъг живот на фаровете. Този процес е бърз, ефективен и икономичен начин за поддържане на автомобила в оптимално състояние и за осигуряване на по-безопасно пътуване във всякакви условия.

Когато летящи отломки от години шофиране ударят фаровете ви, това също може да причини нарязвания и драскотини, допринасяйки за мъглявия, мътен вид на фаровете.

Ако водоустойчивото уплътнение на вашите фарове се е счупило, това също може да доведе до помътняване на фаровете. Кондензът може да попадне в корпуса на вашия фар, което може да затъмни светлината и да намали видимостта ви.

Ако забележите, че вашите фарове имат такъв вид, трябва да се свържете с квалифициран механик, за да обсъдите възможностите за полиране на фаровете.

Предимства от полирането на фарове

Полирането на вашите фарове до състояние като нови идва с различни предимства. Те варират от козметика до осигуряване на безопасността на себе си и на другите:

Външен вид

Никой не иска да кара кола със стари, жълти фарове. Това е показател, че не се грижите за автомобила си. Ако се надявате да продадете колата си в даден момент, полирането на фарове е чудесен начин да увеличите стойността на препродажбата на вашия автомобил.

безопастност при полиране на фаровете

Безопасност

Най-добре би било да сте зад волана на безопасно превозно средство. Когато вашите светлини са с намалена осветеност, виждането е по-трудно. Ако шофирате през нощта или живеете на място със сняг и лошо време, мощните работещи фарове са от съществено значение. Редовната поддръжка на фаровете ще предпази вас, вашите пътници и другите хора на пътя.

Спестява ви пари

Много хора не осъзнават, че могат да полират фаровете си, вместо да ги сменят. Като полирате фаровете си, можете да спестите пари от необходимостта да ги смените изцяло, което може да бъде много скъпо. Закарването на автомобила ви при професионалист, за да полира фаровете ви, също е по-рентабилно. Ако се опитате да ги поправите сами, но не го направите както трябва, можете да повредите светлините. В този момент вече ще имате по-скъпо решение и сте пропилели всички тези пари за консумативите, които сте купили, за да го изпробвате сами.

Фаровете изглеждат като нови чрез полиране

Фаровете на автомобила са важни за безопасността на шофирането, тъй като осигуряват добра видимост през нощта и при лоши метеорологични условия. С течение на времето обаче фаровете могат да се замъглят или да се надраскат, което да намали силата на светлината им и да увеличи риска от инцидент.

Затова полирането на фарове е важна процедура, която подобрява видимостта на шофьора и външния вид на автомобила. Този процес включва отстраняването на оксидационни слоеве, надрасквания и замъглявания от повърхността на фаровете, които могат да се появят с времето поради влиянието на атмосферни условия, UV лъчи, удари от камъни и други фактори. С редовно полиране се гарантира, че фаровете са винаги в оптимално състояние и изглеждат като нови. Това естествено води до икономия от ремонтни работи, които може да са скъпи или направо да предотврати замяната на фаровете с нови. 

Препоръчително е фаровете да се полират на всеки две до три години.

Ако фаровете са силно замъглени или надраскани, може да се наложи да се полират по-често. Процедурата може да се извърши от собственика на автомобила или от специалист в автомобилен сервиз, който ще извърши същите дейности на място.

Стъпките за полиране на фарове самостоятелно са:

 • Почистване с мека кърпа, за да се отстрани мръсотията, праха и насекомите от фаровете. Така се подготвя повърхността им за по-ефективното прилагане на полиращите продукти. 
 • Отново с мека кърпа се нанася специализирано полиращо средство. Чрез него ще се отстранят надрасквания, оксидация или други дефекти от повърхността на фаровете и се възстановява прозрачността и блясъкът на материала.
 • В зависимост от степента на увреденост на фаровете се използват и абразивни полиращи пасти, които се прилагат с машини за полиране или ръчно, за да се постигне гладка и равна повърхност. И в двата случая – пастите се нанасят с кръгови движения и с лек натиск
 • Остатъците от полиращо средство се отстраняват с чиста вода
 • Преминава се към прилагането на още един полиращ продукт в защитен слой,  който придава блясък и усилва дълготрайността на обработката. Обикновено за целта се използва прозрачен лак или специален полимерен продукт.
 • Не на последно място, фаровете отново се подсушават с мека кърпа.

Често задавани въпроси